Nu börjar vi komma in på vattensporter som har den form av begränsning att de kräver resurser både i form av i första hand ekonomiska möjligheter. Wakeboard hör hit och är en av västvärldens vattensporter. Det kostar en del att investera i utrustningen som krävs men framför allt kräver den resurser i form av tillgänglighet till motorbåtar och villiga chaufförer.

Sporten tilltalar samma personer som genom tiderna hängett sig åt skateboard, kiting, surf och skidåkning med framför allt snowboard. Det går i linje med de typerna av idrottsutövande. Inte alla associerar den här typen av idrotter till just “idrotter” utan för dem handlar det om en livsstil, ett nöje de åker vida omkring för att utöva eftersom de kan variera form av bräda beroende på plats, årstid och resurser.

Man kan beskriva wakeboard som en blandning mellan vattenskidor, snowboard och surfing. Åkaren placerar sina fötter i en liknande bindning som snowboardåkarna har och sen håller åkaren i en lina och dras efter en motorbåt. Kul! Japp. Men inte alla förunnat att kunna ägna sig åt beroende på bristande resurser. Det finns möjlighet att hyra utrustning och motorbåt med chaufför på olika ställen runtom på planeten så vill man finns det alla möjligheter att testa men det kräver en del skicklighet av sin åkare. Att ha vana vid till exempel snowboard sedan tidigare är att rekommendera.

Beroende på skicklighet så kommer åkaren att använda vågorna efter båten för att till exempel göra volter med hjälp av sin wakeboard. Numer kan man även utöva wakeboard via kabelparker då linan drivs maskinellt på ett begränsat område. Det kan vara en tryggare form av premiäråk för nybörjaren. Vågorna och svallen är inte lika häftiga och åkningen sker under tryggare former. I den typen av parker erbjuds olika hopp som man kan prova på ju säkrare man känner sig på sin wakeboard.