För den lite mindre modige som ändå vill ägna sig åt någon form av surfing finns numera möjligheten att ägna sig åt SUP. Vad det handlar om är en av världens snabbast växande vattensporter, som sagt; en något tryggare variant av surfing. En inbiten surfare skulle nog inte vara så speciellt road av detta. Att suppa ingår som en del av surfingen eftersom de kan behöva paddla sig ut till vatten där vågorna finns men i övrigt handlar SUP och surfing om två helt skilda typer av vattensporter.

Att sporten växt har olika förklaringar. Om vi ser på vilken surfarens förklaring skulle vara så skulle den låta ungefär så här: SUP är till för wannabes och landkrabbor. Det är ungefär som med tatueringarna som de tuffa grabbarna bar förr men som numera smyckar Ulla-i-kassan-hos-kvartersbutiken. En urvattnad form av the real deal, helt enkelt.

En mer respektfull förklaring skulle kunna lyda; SUP är ett skönt sätt att ta sig ut i naturen och få en naturupplevelse i kombination med träning för hela kroppen. Att framföra en SUP är bra för hela kroppen så som armar, bål och mage och det är även bra för balansen så det är helt enkelt en allsidig form av träning.

SUP kan även anses tillhöra en vattensport som är lättillgänglig för alla och inte så dyr att ägna sig åt. Man kan köpa enklare brädor av acceptabel kvalitet utan att det behöver kosta en förmögenhet. Denna typ av motionsform kan utövas överallt där det finns vatten. Det krävs inga häftiga vågor för att kunna manövrera sin SUP utan den kan enkelt framföras i vilken insjö eller vilket vattendrag som helst. Detta passar alla oavsett ålder och vana vid träning och motion. Det är ett roligt sätt att motionera och passar därför vem som helst att äga en Stand Up Paddleboard.